Energiemeters

Energiebesparing begint bij de bron. Isoleren levert weliswaar een enorme bijdrage en slimme meters maken het totale verbruik inzichtelijk, maar dat helpt allemaal niet veel als we in ons dagelijkse gedrag geen rekening houden met energieverbruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slim ventileren, maar om te beginnen vooral ook aan het bewust en efficiënt gebruiken van elektrische apparaten. Dat laatste is nogal eens lastig omdat we domweg niet weten wat zo’n apparaat nu feitelijk verbruikt over een langere termijn.

Meestal staat het vermogen van een koelkast of wasdroger wel goed vermeld, maar wat betekent dit nu voor het gebruik over een dag of voor één wasbeurt. Om dit soort gegevens inzichtelijk te maken zijn er energiemeters die tussen het stopcontact en het apparaat kunnen worden geplaatst. Deze meters meten niet alleen het vermogen (het ‘wattage’) op elk moment, maar ook hoeveel kilowattuur een apparaat na verloop van tijd heeft verbruikt. Voor een vriezer kan dat bijvoorbeeld inzicht opleveren hoeveel energie het kost om een voorraad etenswaren in te vriezen. Dit soort inzichten kan leiden tot efficiënter gedrag (denk aan etenswaren af laten koelen alvorens ze in de koelkast of vriezer te zetten), maar ook tot de vraag of het loont om een apparaat te vervangen omdat het energieverbruik in de basis al veel te hoog is.

Onze werkgroep Duurzaam Diepenveen beschikt over een aantal van die energiemeters. Wij stellen die graag beschikbaar aan geïnteresseerden die hun eigen energieverbruik beter in beeld willen krijgen. Wilt u één van onze meters een paar dagen lenen? Neem dan contact met ons op via ons mailadres duurzaamdiepenveen@gmail.com

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 6 oktober 2015, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: