Zonne-energie opslaan: iets voor u?

Zonne-energie wordt geproduceerd op het moment dat de zon schijnt, dat weet iedereen. Maar dat is niet per se hetzelfde moment als waarop de energie nodig is.

Nu wordt het verschil in vraag en aanbod gemakkelijk gecompenseerd door de grote energiecentrales op het net. De energiecentrales houden vraag en aanbod in balans, neemt de energievraag toe, regelen de centrales op, komt er meer zon dan regelen de centrales af, visa versa.

Met batterijen kunt u een grotere mate van zelf-voorzienendheid bereiken. Wanneer u overdag niet thuis bent, maar ’s avonds na zonsondergang wel, dan kunt u ervoor zorgen dat de overdag opgewekte energie in batterijen wordt opgeslagen, om ’s avonds weer beschikbaar te komen voor uw verbruikstoestellen.

Wat is er nodig voor zonne-energie opslag?

Allereerst hebt u dan natuurlijk batterijen (accu’s) nodig. Hoe meer batterijen u hebt, des te meer energie u kunt opslaan. Die energie die in de batterijen is opgeslagen, moet wel weer beschikbaar komen in het huisnet wanneer u dat wilt. Hiervoor is een batterij-omvormer nodig, die de gelijkstroom van de batterijen (DC-stroom) omzet in wisselstroom op het net (AC-stroom).

Batterijen zijn kostbaar, en hun levensduur is sterk afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeladen en weer ontladen. Hoe meer ‘cycles’ (keren dat er wordt opgeladen en ontladen) ze ondergaan, hoe sneller ze aan capaciteit verliezen. Daarom is het van belang om de batterijen slim te gebruiken: pas gaan opladen wanneer dat nuttig is (veel zon in de komende tijd en weinig verbruik op korte termijn) en pas weer terug naar het net leveren op de beste momenten (er wordt veel verbruik verwacht en de zon is voorlopig weg). Hiervoor is een systeem met slimme sturing nodig.

Wat kost het opslaan van zonne-energie?

De kosten van dergelijke systemen zijn sterk afhankelijk van de gewenste capaciteit. Batterijen zijn het duurste onderdeel, en hoe meer batterijen u plaatst, hoe duurder het wordt. Verder zijn de batterij-omvormers ook redelijk kostbaar: voor een batterij-omvormer betaalt u al snel het dubbele van wat een zonnepanelen omvormer kost. Een omvormer met een vermogen van slechts 300 Watt kost al gauw enkele honderden euro’s, daarbij moet men zich ook afvragen wat dan de eigenschappen van deze omvormer zijn denk aan de sinus-lijn en hoeveel vermogen heb ik nodig voor mijn huishouden. De producten voor de slimme sturing van het systeem komen ook neer op enkele honderden euro’s. En tenslotte zijn er nog installatiekosten mee gemoeid.

Is het de investering waard?

Voor nu en voor de komende jaren (in elk geval tot 2020) geldt in Nederland de salderingsregel, dat wil zeggen dat het openbare net in feite fungeert als buffer voor mensen met zonnepanelen. Teveel geproduceerde energie stroomt naar het net, en wordt één-op-één verrekend met de energie die wordt afgenomen. Daarom is er voor nu geen economische meerwaarde aan plaatsing van batterijen in huis.

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 8 november 2015, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: