Buurkracht Diepenveen-Noord in 2015

In 2015 is op initiatief van Duurzaam Diepenveen in Diepenveen-Noord gestart met Buurkracht. Dit is een door Enexis Holding NV gesteund initiatief waarbij mensen uit een buurt samen maatregelen nemen om hun energieverbruik terug te dringen. De naam van dit initiatief is `Buurkracht`. Met de gratis slimme meters die alle bewoners uit de buurt aangeboden krijgen, kan het energieverbruik via een persoonlijke internetpagina worden gevolgd. En kunnen bewoners die vergelijken met het gemiddelde verbruik uit de buurt. Het begon met flyeren in de buurt, inventariseren van mogelijke gewenste maatregelen en een eerste bewonersavond in juni. Daar is een buurtrapport besproken en ook een energetische keuring van een woning door de Diepenveense energieadviseur Henk Kasper.

Aan de slag
Vervolgens gingen bewoners in verschillende taakgroepen aan de slag met thema’s als ‘nieuwe HR-ketel’, ‘dubbel glas’, ‘isolatie’ en ‘zonnepanelen’. Tijdens een tweede bijeenkomst van bewoners  in september kwamen zij met een tussenrapportage en gaf energieadviseur Ben Dull voorlichting over de verschillende maatregelen. Ook was er die avond een presentatie van directeur Jan de Vries van Deventer Energie. Het werk in de taakgroepen heeft geleid tot mooie resultaten. Ruim 8% van de huishoudens in Diepenveen heeft inmiddels zonnepanelen. Dit is twee keer zoveel als het gemeentelijke gemiddelde.

Mooie resultaten

Per begin 2016 zijn de taakgroepen afgesloten Zo zijn bij drie woningen zonnepanelen geplaatst. Vier bewoners beraden zich nog (bv. eerst het dak aanpassen). Zo’n tien huishoudens hebben meegedaan aan de bijbehorende informatie-uitwisseling over leveranciers en offertes. Bij acht woningen zijn collectief nieuwe HR-ketels geplaatst, bij vier mensen is collectief  (meer) dubbel glas aangebracht en bij zes woningen zijn collectief isolatiemaatregelen getroffen. Met een warmtecamera, geleend van Buurkracht, is voor en na het treffen van de isolatiemaatregelen het warmteverlies gemeten.

Door  energieadviseur Henk Kasper zijn aanvullend aan de door Buurkracht gesponsorde activiteiten ook tegen betaling verdergaande adviezen uitgebracht. Later in 2016 start Buurkracht in Diepenveen-Oost en diegenen die in 2015 niet hebben meegedaan kunnen dan nog aanhaken

Wat zeggen de bewoners zelf over de samenwerking met Buurkracht Diepenveen-Noord:

HR-ketels:

Henry Wichers:   De bundeling van krachten ( door zes gezinnen) bij de aanschaf van cv-ketels bracht ons veel goeds: kennis, waardoor een verantwoorde keuze makkelijker werd, een goede onderhandelingspositie waardoor we uiteindelijk tot een mooie prijs kwamen en (misschien wel belangrijker) een versterkt contact met buren en omwonenden en veel gezelligheid. Voor herhaling vatbaar.

Dubbel glas:

Simon Borst:   Samen dubbel glas inkopen en laten plaatsen met de buren is niet ingewikkeld. Iemand moet natuurlijk beginnen met inventariseren. Dat heeft de werkgroep prima gedaan. En dan heb je een groep van zeven buren uit verschillende straten. Je komt een paar keer bij elkaar. Ook leuk om eens bij iemand anders over de vloer te komen. Offertes worden opgevraagd. En dan beginnen de echte keuzes. Prijs, kwaliteit, garantie, maar vooral ook het gevoel, dat ieder bij de verschillende bedrijven heeft, spelen een rol in het besluit. In de loop van het verhaal vallen buren af, dat gebeurt natuurlijk ook. Ieder mag zijn eigen overwegingen hebben. Uiteindelijk hebben we met vier buren gekozen voor de in doorsnee goedkoopste aanbieding (de helft van de prijs van de duurste). In vier maanden uit en thuis. Van eerste inventarisatie tot en met plaatsing. Een succesvolle operatie.

Isolatie:

Theo en Brigitte van den Broek  schrijven erover:

“Samen komen is een begin,   samen blijven is een proces,   samen werken is succes” (Henry Ford).
Door de info-avond in Diepenveen hebben wij ons huis geïsoleerd. In die bewuste avond  zijn de belangstellenden naar aanleiding van hun interesse ingedeeld in groepjes. Daarna zijn er nog vier bijeenkomsten en wat mails heen en weer geweest om het geheel uit te werken. Verschillende isolatiebedrijven zijn benaderd. Het  beste isolatiebedrijf  is  door de groep aangewezen en heeft de opdracht naar tevredenheid  uitgevoerd. Dit gehele proces is begeleid door Buurkracht.

Zonnepanelen:

Jaco Remmelink:   Nadat we ons in september 2015 hadden aangemeld voor een informatieavond over zonnepanelen bij Buurkracht, hebben we eerst een zeer zinvolle avond bijgewoond van “Zon Deventer”. Buurkracht Diepenveen-Noord heeft in oktober een aantal eigenaren van zonnepanelen en een aantal geïnteresseerden voor de aanleg van zonnepanelen bijeengebracht en er is veel aan informatie uitgewisseld. Hoewel we zelf al twee offertes hadden, hebben we gezamenlijk nog een derde partij gevraagd. Uiteindelijk hebben wij en de buren een aantal huizen verderop, bij dezelfde leverancier zonnepanelen besteld. De verhouding prijs en kwaliteit speelde een rol maar ook de zeer goede contacten tijdens het offertetraject. De opdracht is niet gebundeld, maar per huisadres verstrekt, omdat wij al in 2015 het project gereed wilden hebben. De derde belangstellende had nog wat meer tijd nodig om de nodige aanpassingen aan het dak te doen.

En nu verder

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. en brengt buren bij elkaar om samen energiebesparende maatregelen te nemen. Op dit moment zijn al meer dan 100 buurten met Buurkracht aan het besparen. Al heel wat inwoners van Buurkrachtbuurten hebben hun energierekening zien dalen.

Van het grootste belang daarbij zijn de ondersteuning door een buurtbegeleider en gemotiveerde contactpersonen uit de buurt.  Diepenveen-Noord is de afgelopen maanden krachtig gesteund door buurtbegeleider Rana Berends bij zowel de organisatie van het proces als bij het arrangement van de faciliteiten die via haar door Buurkracht zijn geboden.  Duurzaam Diepenveen en buurtbegeleider Rana Berends gaan nu op zoek naar contactpersonen in Diepenveen-Oost om  het succes van Buurkracht Diepenveen-Noord minstens te evenaren. Samen staan we als buurtbewoners sterker!

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 17 maart 2016, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: