Zonnepanelen update mei 2012

De Stichting Zon Deventer heeft eind maart 2012 een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Overijssel voor diegenen die zich via Zon Deventer hebben opgegeven voor zonnepanelen. De aanname daarbij was dat per Wattpiek op het dak te leggen zonnepanelen-capaciteit € 0,40 subsidie wordt verkregen, waarvan € 0,02 voor behandelingskosten toevalt aan de Stichting Zon Deventer.
Zo’n 10 huishoudens uit Diepenveen hebben zich eind maart opgegeven voor de lopende actie.

Bij een gemiddeld energiegebruik van een huishouden van bv. 3200 kWh/jaar is grofweg zo’n 3.750 Wattpiekcapaciteit op het dak nodig (omrekeningsfactor 85%) ofwel circa 16 panelen van globaal 1.60 x 1.00 meter. Zonder subsidie komt dit op een investering van circa € 8.000 (inclusief alle installatiekosten). De actie van Zon Deventer is concurrerend ten opzichte van landelijke acties die momenteel lopen. Als het subsidie wat tegenvalt (laagste inschrijvers op subsidie bepalen via een tendersysteem de hoogte van de bijdrage) kan het subsidie lager uitkomen bv. op € 0.30 per Wattpiek. Dan gaat het in het gekozen voorbeeld om € 1.125 subsidie. Afhankelijk van de financieringswijze (eigen geld, lening bij derden, onderdeel van de hypotheek) en fiscaliteit (rente is in principe fiscaal aftrekbaar) en rekening houdend met diverse aannames over de stijging van de energieprijzen is de investering binnen 10 jaar terug te verdienen en daarna is er nog sprake van zeker 15 jaar gratis zonne-energie.

Het gerucht gaat dat de animo voor het subsidie heel groot was en het is dan te verwachten dat de provincie niet langer de aanschaf van zonnepanelen subsidieert. We wachten met de spanning de medio juni te verwachten duidelijkheid daarover af.

Ondertussen is in het zgn. Lente-akkoord door 5 politieke partijen afgesproken dat de BTW op zonnepanelen per begin juli van 19% naar 6% gaat. Dit tot grote ergernis van de branche van de zonnepanelen-leveranciers. Wat is namelijk het geval. De verlaging wordt gekoppeld aan een nog op te stellen subsidieregeling. Er  is voor 2012 € 30 miljoen beschikbaar (€ 20 mln voor 2012 en € 10 miljoen en 2013; daarna eindigt de regeling. De financiële dekking is een  zgn. “kasschuif uit 2014” van € 22 miljoen (blz. 14 van het Lenteakkoord). Vrij vertaald kan dit overheidsjargon neerkomen op het volgende: wij houden de boel wat op door in de zomervakantie een subsidieregeling te presenteren. Diegenen die daaraan mee willen doen en die met de subsidietoekenning zijn belast zijn dan met vakantie. We gaan dan de subsidie pas eind 2012 betalen of mogelijk zelfs in 2013. Met recht spreekt de branche over marktverstoring door de overheid. Uit de kranten zou je ten onrechte kunnen afleiden dat iedereen bij de aankoop van zonnepanelen namelijk BTW-korting krijgt met ingang van 1 juli 2012.

De 13% subsidie komt uitgaande van € 30 mln neer op zo’n € 230 miljoen aan bruto-investeringen.  Bij een bruto-investering van € 8.000 per woning gaat het dan om maximaal 29.000 huishoudens over een periode van in totaal 2 jaar. Dat wordt een spannende loterij op de circa 5 miljoen particuliere huizen in Nederland. Wilt u wachten op de uitkomst daarvan?

De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren fors gedaald. Er zijn aanwijzingen dat naast het beëindigen van subsidies in Spanje, Frankrijk en België (U begrijpt wel waarom als u de krant leest) ook in Duitsland de steun voor de aanschaf van zonnepanelen gaat vervallen, omdat de markt de prijzen zodanig heeft verlaagd dat subsidie niet meer nodig is. Na de prijsval is de kans dat er nog veel meer af gaat, mogelijk niet zo groot meer. Er is altijd een ondergrens. We weten het niet. En ook is er verschil in kwaliteit tussen zonnepanelen.

Het wachten is nu op een bericht van Zon Deventer over de vervolgacties in 2012. Hoe valt het subsidie van de provincie uit? Kunnen de prijzen nog iets lager voor een volgende actie? Wie gokt op snelle aanschaf zonder subsidie, maar met profijt van de zon die tussen nu en Kerst 2012 respectievelijk Kerst 2013 nog zal gaan schijnen, moet nu naar de startblokken om de eigen afweging op een rijtje te zetten!

Jan Weggemans

(29 mei 2012)

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 30 mei 2012, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: