De fiets en duurzaamheid

De fiets en duurzaamheid

Maak kennis met de Diepenveense Duofiets

Heb je hem zien rijden? Alsof je naast elkaar fietst, maar dan op één fiets? De duofiets! “Wat romantisch”, roept de schooljeugd als je langskomt. Iedereen uit het dorp Diepenveen kan van de fiets gebruik maken, vooraf krijg je wel een beperkte “rijopleiding”.

De fiets heeft trapondersteuning, waardoor deze niet zwaar trapt. De duopassagier kan dankzij de draaistoel gemakkelijk op- en afstappen. Hij/zij kan meetrappen, maar kan de pedalen ook stil houden. Voor mensen met mobiliteitsbeperkingen is het zo toch mogelijk om op de fiets te zitten en gezond buiten te zijn.
13 september 2012 tijdens de avond over mobiliteit van Duurzaam Diepenveen kun je nader kennis maken met deze speciale Diepenveense fiets!
Voor verdere informatie www.onsdiepenveen2020.nl/ouderen_vvlg.asp?Id=1383239077

Pech onderweg met fiets of e-bike?

Pech met de (elektrische) fiets onderweg? Een mobiele fietsenmaker van FietsNED kan hulp bieden. Voor € 30 – 35 per jaar heeft u een abonnement op de pech-onderweg-service van FietsNED. U ontvangt dan een pechpas waarmee u als het ware altijd uw fietsenmaker bij de hand heeft, die u in geval van pech verder helpt. In deze regio komt een fietsenmaker uit Deventer ter plekke de fiets repareren of brengt u met fiets (en medefietser) naar de fietsenmaker of naar uw bestemming.

FietsNED heeft nog een ander voordeel; men komt ook aan huis voor fietsenreparatie. U hoeft dus niet de (zware) elektrische fiets mee te nemen naar de fietsenmaker. FietsNED bespaart u dit karwei. U heeft hiervoor geen pechpasabonnement nodig. Men rekent binnen een straal van 15 kilometer voorrijkosten van €7,50. De tarieven zijn verder gelijk aan die van een reguliere fietsenmaker en zijn te vinden op de website van fietsNED. Ook is er een service- en kostenvergelijking met de ANWB te vinden.

Lees verder op www.fietsned.nl

Wilt u ook een e-fiets?

De e-fiets gebruikt stroom via een accu en vergemakkelijkt het reizen op de fiets zonder milieuverontreiniging van verbrande fossiele brandstoffen als benzine. In het dorp Diepenveen is de e-fiets te huur bij onze fietsspecialist, John Lammertink (huurprijs per dag op dit moment € 15). Bij maximaal gebruik van de trapondersteuning is de afstand die kan worden afgelegd zonder het opnieuw opladen van de accu veel kleiner dan wanneer er sprake is van een beperkte trapondersteuning waarbij de fietser zelf (nog) actief mee trapt. Test het verschil zelf! Per type en merk fiets zal de op een volle accu af te leggen afstand ook verschillen. Het is belangrijk de meldingen van de fabriek zo goed mogelijk te verifiëren bv. via consumentenforums op internet en/of door deskundig advies van de verkopende fietsenmaker.

Ook neemt door het voortschrijden van de techniek het gewicht van de fietsen met accu snel af. In het recreatief gebruik worden de mogelijkheden van de e-fiets ook daarom geleidelijk groter: grotere actieradius, makkelijker mee te nemen achterop de auto naar elders, sneller dan een gewone fiets en goedkoop in gebruik, zeker als je met zonnepanelen je eigen stroom produceert.

Tijdens de avond over slim reizen zal John Lammertink enkele e-fietsen tentoonstellen en kunt u hem bevragen over het gebruik van e-fietsen.

Slim reizen op de e-fiets naar je werk

Door de genoemde ontwikkelingen is het ook aantrekkelijker om de e-fiets in te zetten voor woon-werkverkeer. Als de actieradius voldoende is, weet je vrij zeker dat je op weg naar je werk geen last hebt van files en vaak zijn er gescheiden fietspaden die ruim baan bieden voor de fietsers. Parkeren is gemakkelijker dan met de auto en de voordelen van fietsen voor ons leefmilieu (minder lawaai, betere luchtkwaliteit) zijn evident.

Via een project “de slimme fiets” wordt in de Stedendriehoek Apeldoorn/Zutphen/Deventer geprobeerd werkgevers aan te moedigen de aanschaf van e-fietsen door hun personeel te faciliteren. Veel bedrijven kenden al een beleid om het rijden op een gewone fiets naar het werk te stimuleren, maar dat is nu uitgebreid tot het gebruik van de e-fiets.

Op de mobiliteitsavond van Duurzaam Diepenveen op 13 september zal Alphons Staffhorst, mobiliteitsmakelaar van de Stedendriehoek ons informeren over de ervaringen van gebrui8kers van het project “Slimme fiets”. Met fietsprobeerweken en korting op de aanschaf van een fiets wordt het gebruik van de e-fiets voor woon-werkverkeer aangemoedigd. Werknemers van aangesloten werkgevers en bedrijven met meer dan 50 medewerkers kunnen op een laagdrempelige manier kennismaken met de e-fiets en zo’n fiets kopen met een bijdrage van € 300 op de betaalde aanschafprijs. Graag horen wij dat dit experiment ook kan worden uitgebreid, bv. voor alle Diepenveners die dagelijks voor de reis naar hun werk nu met de auto (moeten) gaan! Zou dat mogelijk zijn? Zie ook www.slimmefiets.nl

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 3 september 2012, in Mobiliteit. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: