Diepenveen-Noord maakt zich op voor maatregelen

Buurtbijeenkomst Buurkracht Diepenveen-NoordVeel van de voorlopige energielabels in het noorden van Diepenveen kleuren diep rood. Dat betekent dat de woningen veel energiezuiniger kunnen. Daarom gaat Duurzaam Diepenveen juist in deze buurt van start met Buurkracht. De buurtbijeenkomst in het Hof van Salland op 9 juni over dit onderwerp, trok alvast veel publiek.

Op het programma stonden twee presentaties: één van buurtbegeleider Rana Berends van Buurkracht, en één van energieadviseur Henk Kasper, die zelf in Diepenveen woont. Ton Holtslag van het buurtteam: “Rana kwam als eerste aan de beurt. Zij maakte duidelijk wat Buurkracht inhoudt en hoe Buurkracht onze buurt ondersteunt. Daarbij legde ze ook uit dat Buurkracht niet commercieel is, maar door Enexis Holding N.V. is opgezet om bij te dragen aan de milieudoelstellingen van Nederland. Ze kreeg ook vragen uit het publiek over de slimme meter. Als we die eenmaal hebben, kunnen we ons energieverbruik volgen op buurkracht.nl. Mensen wilden weten of dat wel veilig is, en of er toch niet iemand mee kon kijken. Waarop Rana kon vertellen dat Buurkracht grondige maatregelen heeft genomen om de verbruiksgegevens te beveiligen.”

Henk’s tip

Buurtbijeenkomst Buurkracht Diepenveen-NoordHenk Kasper had zich in de aanloop naar de buurtbijeenkomst gebogen over de vraag: hoe kunnnen bewoners van Diepenveen-Noord besparen op hun energieverbruik. Ton: “De bouw in de buurt loopt sterk uiteen: de huizen zijn van 1870 tot 2015. De mogelijkheden zijn dus ook voor iedereen anders. Wel noemde hij het een voordeel dat veel woningen zwarte dakpannen hebben; daarop vallen zonnepanelen minder op dan op rode.” Henk had één woning nader onderzocht: “Dat was een woning uit eind jaren zestig, van een buurtgenoot die al langer met het idee rondloopt om maatregelen te nemen. Dakisolatie had hij zelf al aangebracht, maar met vloer- en muurisolatie viel nog veel te winnen. Henk’s tip aan alle aanwezigen: als je voor muurisolatie kiest, doe dan alle muren. Als je de bovenverdieping of de serre overslaat om kosten te besparen, hou je toch koude muren en schiet je uiteindelijk weinig met je maatregel op.”

Nieuw perspectief

Wat Ton ook verfrissend vond, was dat Henk mensen echt aan het denken zette: “De vragen gingen al gauw over kosten en terugverdientijd. Daar kon Kees alles over vertellen, maar hij wees erop dat het eigenlijk belangrijker is om te bedenken wat je wil bereiken. Wil je meer comfort in je huis? Iets bijdragen aan het milieu? Stoppen met energie verspillen? Dan kun je daar maatregelen voor gaan nemen. Hij vergeleek het met het kopen van een auto: daarbij ga je toch ook niet eerst naar de terugverdientijd kijken? Nee, je bedenkt je wat je wil en dan zoek je daar een auto bij in de prijsklasse die je ongeveer in je hoofd hebt. Voor mij, en ik denk ook voor anderen die aanwezig waren, was dat wel een nieuw perspectief.”

Blik vooruit

Ton sloot de avond af met een blik vooruit: welke vervolgstappen gaan we nemen? “We hebben een flink aantal inventarisatieformulieren van bewoners ontvangen waarop ze hebben aangegeven welke maatregelen zij interessant vinden. We zouden graag we aan de hand daarvan ‘maatregelengroepjes’ samenstellen die samen acties gaan voorbereiden. Daar gaan we mensen persoonlijk voor uitnodigen. Hopelijk gaat dat lukken. Als ik kijk naar de opkomst op de buurtbijeenkomst en de belangstelling in de zaal, verwacht ik van wel.”

Lees meer over Buurkracht – Diepenveen-Noord.
Interesse? Meld je vrijblijvend aan.

Bekijk ook de buurtpagina van Diepenveen-Noord.

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 19 juni 2015, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: