Zonnepanelen stand van zaken juni 2013

Het aantal zonnepanelen in Diepenveen is de laatste maanden rap gegroeid. Vanuit vrijwel elke straathoek zijn huizen te zien die hun eigen stroom opwekken! Bij hogere prijzen door importheffingen stagneert het tempo waarmee zonnepanelen ook Diepenveen veroveren.

zonnepaneelVanaf 6 juni is voor Europa sprake van een importheffing van 11,8% op de import van zonnepanelen uit China. Na twee maanden stijgt dit percentage volgens een bericht van de Europese commissie  van 4 juni 2013 naar 47,6%. Begin december zou zelfs besloten worden over permanente heffingen voor een periode van vijf jaar. In de tussentijd zal er wel onderhandeld worden tussen China en Europa over “redelijke prijzen” voor zonnepanelen.

Wat moet de Nederlandse consument nu doen?  Mogelijk wordt de komende maanden een modus gevonden, bv. doordat onderdelen van zonnepanelen vrij of met een lage heffing ingevoerd kunnen worden en eindmontage in “Europa” plaats vindt. In elk geval is de onduidelijkheid aanleiding voor (tijdelijke?) prijsstijgingen van zo’n 12% (grofweg anderhalf jaar opbrengst van zonnepanelen). Gelukkig is er geen sprake van invoering van een heffing met terugwerkende kracht. Wie snel wil beslissen kan als aanname uitgaan van voortdurende heffingen en kiezen voor de tijdelijke status quo van 11,8% hogere prijzen. De panelen doen er ongeveer een maand over om per schip vanuit China de landsgrens van Nederland te bereiken. Anticiperend op de mogelijke heffing hebben installatiebedrijven recent soms de prijs  al verhoogd. Het aanvragen van meer dan één offerte is en blijft verstandig.

Let dus goed op de actuele ontwikkelingen! Ook kan inmiddels het eind van de nationale subsidiepot in zicht zijn. Duurzame leningen (via gemeente Deventer en de provincie Overijssel) zijn nog steeds zeer aantrekkelijk en geven in feite extra rendement. Verder dreigt een (tijdelijk?) overschot aan stroom doordat er teveel kolencentrales zijn gebouwd in Nederland. Prijzen van de CO2-bevorderende Amerikaanse steenkool als brandstof voor Nederlandse energiecentrales zijn verlaagd door exploitatie van schaliegas in de USA. Die ontwikkelingen kunnen de stijgingen van de energieprijzen remmen.

Op de site van ZonDeventer (www.zondeventer.nl) is een Excel-rekensheet te vinden om het effect van een geringere stijging van energieprijzen in te schatten.

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 9 juni 2013, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: