Peerby

Zo’n 30 inwoners van Diepenveen gingen u voor.

Wil je in Diepenveen een hogedrukspuit lenen van iemand anders uit het dorp? Het kan. De website Peerby brengt mensen bij elkaar (www.peerby.nl ) en is bedoeld om duurzame consumptiegoederen van en aan elkaar te lenen (of te huren) op niet commerciële basis.

Wie mee wil doen kan zich gratis inschrijven via de site www.peerby.nl . Peerby garandeert je privacy. Als je een bepaald artikel nodig hebt (bv. een grondboor) dan geef je dat aan. Binnen een kring om je woonplaats kunnen mensen dan reageren. Als ze dat doen brengt Peerby vraag en aanbod bij elkaar. Het systemen is gebaseerd op vertrouwen. Hoe meer mensen meedoen in Diepenveen hoe makkelijker je in je eigen dorp of directe omgeving van alles en nog wat kunt lenen.

Je oproep om iets te lenen gaat rond in een kring van circa 5 km (circa 100 mensen), dus als wij in Diepenveen allemaal mee gaan doen, kunnen we echt bij ”buren” iets (uit-)lenen. De psychologie van de site gaat er ook van uit dat je dat dan eerder doet dan aan een “vreemde” die bv. in het verre Deventer woont. Om dat een beetje te stimuleren wordt bij een leenvraag ook aan jou gevraagd wat je zelf zou willen uitlenen. Kijk dus eens goed rond in de eigen schuur of garage. Het moet uiteindelijk natuurlijk niet van één kant komen om het voor ons allen samen leuker te maken!

Het vertrouwen impliceert dat je samen controleert in welke staat spullen zijn die uitgeleend worden en dat je afspreekt wat je verwacht van de lener/huurder (bv. een lege stofzak of een volle tank benzine). Op Peerby kun je die communicatie vastleggen en dat is – zoals de site het stelt – “voor jullie beiden een juridisch bindende verklaring”. Ook wordt er van uit gegaan dat je je aan de afspraken die je met je ”buren” hebt gemaakt houdt en als iets kapot gaat moet je het op jouw kosten herstellen.

Het geloof van de site Peerby is gericht op “wij” en niet alleen maar “ik”. Het is natuurlijk veel voordeliger om niet alles zelf aan te schaffen en dit daarna ongebruikt te laten in je schuur of garage. Peerby kan zo een alternatief voor de wegwerpcultuur zijn.

Op de site staat uiteraard meer informatie dan in deze tekst. De Consumentenbond heeft de site besproken en geeft een positief commentaar en geeft nog wat meer informatie: “Het is leuk om Peerby een keer te proberen. Het zal je verbazen hoe behulpzaam en sociaal dit netwerk is. Bovendien kun je geld besparen door te lenen in plaats van te kopen.” Peerby is nog in een startfase, gratis, (nog) advertentievrij, (nog) gebaseerd op vertrouwen in mensen onderling (bv. nog geen verzekering tegen misbruik).

Wij van Duurzaam Diepenveen hebben het ook geprobeerd en het werkt echt! En je behoeft niet te beginnen met de inbreng van je duurste en nieuwste consumptiegoed. In Diepenveen zijn al bijna 30 adressen die meedoen. Gezien het korte bestaan is dit niet gek. Wees niet de laatste Diepenvener die zich aansluit en ga naar www.peerby.nl .

Enkele voorbeelden van uitleen goederen:

???????????????????????????????????????????????

Grasmaaimachine

???????????????????????????????????????????????

Bouwlamp

???????????????????????????????????????????????

Boormachine

???????????????????????????????????????????????

Grondboor

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 20 september 2014, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: