Nederland wordt natter

Als de klimaatdeskundigen gelijk hebben wordt Nederland de komende jaren natter en zal de regenval onstuimiger zijn met meer pieken dan we gewend zijn. Per Jaar valt er gemiddeld ongeveer 80 cm. In de maand augustus hebben we gezien wat hevige regenval dan kan betekenen. Overstromingen van tunnels, straten en huizen waren vaak in het nieuws! Wij kunnen die ellende helpen voorkomen door ons regenwater af te koppelen en door te stoppen met de verstening van onze tuinen. Een deel van dat regenwater kan ook naar een eventueel aanwezige vijver geleid worden.Als de rioleringen zich moeten aanpassen aan meer water en meer regenpieken, gaat dat miljarden kosten aan grotere buizen en aanpassingen van de rioolwaterzuivering.5 Nederland wordt natter

Wie denkt dat al ons rioolwater netjes wordt gezuiverd heeft het mis. Bij zware regenval kunnen de riolen en de rioolwaterzuivering de waterstroom niet aan. Bij de rioolwaterzuivering wordt het door de regen verdunde rioolwater dan ook gewoon geloosd in bv. de IJssel. Ook grachten, kanalen en andere waterpartijen fungeren als overloop bij zware regenval. Ons drinkwater komt deels uit bovengrondse bronnen zoals kanalen en wordt gefilterd. Een ander deel wordt vanuit diepe ondergronden opgepompt. Ten noorden van Diepenveen is een groot waterwingebied. Als wij allemaal ons regenwater zo veel mogelijk op eigen erf houden en dit weg laten zakken in de bodem vullen we als het ware de onttrekking van drinkwater weer aan en ontlasten we de riolering (met name bij piekperioden). Een eerste begin kunnen we maken met regentonnen, ook om water te verzamelen voor het bevloeien van planten in de tuin. Dat spaart “kostbaar” drinkwater dat nu nog voor een spotprijs te koop is.

Over het hoe en waarom van regenwaterafkoppeling en zuinig gebruik van drinkwater lees je verder in het artikel “Duurzaam watergebruik”van 25 mrt. ,te vinden onder Onderwerpen, Water.

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 21 september 2014, in Water en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: