Repair-Café

Defecte spullen kan je weggooien, maar veel beter is het om eerst te proberen of er nog iets te repareren valt. Dat is beter voor het milieu, respectvol voor kostbare dingen én goed voor je portemonnee. Niet iedereen is echter even handig in het repareren van kapotte spullen. Maar met een beetje hulp kan je een heel eind komen. Met deze gedachte worden landelijk zogenaamde ‘Repair-Café’s’ opgericht. Vrijwilligers met verstand van technieken helpen anderen met het repareren van een kapot elektrisch apparaat of een meubelstuk. In onze omgeving zijn al Repair-Café’s in Deventer en Twello, in Wijhe wordt gewerkt aan de oprichting ervan. Er wordt op deze plaatsen samengewerkt met kringloopwinkel Het Goed. Ook in andere plaatsen zijn vergelijkbare initiatieven.RepairCafe

Op de website van het Repair-Café in Deventer wordt de doelstelling nog eens uitgelegd:

Repair-Café wil graag dat haar bezoekers, naast dat ze blij worden van hun gelukte reparatie, ook gaan beseffen dat het zelf repareren van spullen waardevol, kostenbesparend en milieubewust is. De herinnering levend houden dat het uitvoeren van kleine reparaties voor onze ouders en zeker grootouders, niet meer dan normaal was. Toen er nog schaarste of armoede was, en men met repareren geld uit kon sparen, wat voor andere zaken gebruikt kon worden.
Nu in de 21e eeuw komen deze oude redenen samen met de nieuwe van toenemende schaarste aan fossiele energie en grondstoffen. En met de schade die (chemisch) afval aanricht voor mens en milieu. Deze goede redenen combineren we met het plezier van samen repareren (leren). De tevredenheid en blijdschap die het geeft als een reparatie lukt, is onbetaalbaar.
Niet voor niets dat Repair Café ‘s zo populair zijn: Blijkbaar vinden veel mensen het zonde om iets weg te moeten gooien omdat het niet meer gerepareerd kan worden. De wegwerp-maatschappij is niet ieders keuze. Gelukkig niet!
Repair Café Deventer is opgericht door Transition Town Deventer, in samenwerking met kringloopwinkel Het GOED in Deventer en met steun van Repair Cafe NL.
De Repair-Café’s vinden eens per paar maanden plaats, de volgende sessie in Deventer is op zaterdag 17 januari 2015 tussen 10.00 en 14.30 uur in Het Goed aan de Harderwijkerstraat.

Om te bekijken of er ook in Diepenveen belangstelling is voor het organiseren van een Repair-Café zoeken we naar vrijwilligers om dit te organiseren én om actief mee te werken. Als er voldoende belangstelling is gaan we een volgende stap zetten: organisatoren bij elkaar brengen en zoeken naar een locatie. De beheerder van de Hof van Salland heeft al eens vrijblijvend aangegeven dat er daar wellicht mogelijkheden zijn. Kijk voor meer informatie over de gedachten achter de Repair-Café’s naar de landelijke website http://repaircafe.nl/ en de pagina van het Café in Deventer http://repaircafe.nl/deventer/over-repair-cafe-deventer/ . Het is mogelijk om aan te haken bij de landelijke stichting, maar ook een zelfstandige aanpak is denkbaar.

Heb je belangstelling en tijd voor dit idee? Meld je dan aan op de website. Klik ‘hier

Over Duurzaam Diepenveen

De site van Duurzaam Diepenveen wordt beheerd door Matthijs Tijl.

Geplaatst op 23 december 2014, in Algemene info. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: